Ny, mer användbar prioritering på riktlinjerna
19 december, 2014Vi har valt att överge den tidigare prioriteringen som gick från 1-3 och istället valt en prioritering som numera går från 1-5. Orsaken är att vi fått kritik för att nästan alla riktlinjer hade prioritet 1 och att det då blev svårt att veta i vilken ände man skulle börja.
Webbriktlinjerna har tidigare haft myndigheter som huvudsaklig målgrupp, men vänder sig nu till alla som har en webbplats. Många av dem är små aktörer med begränsade resurser. Alla har inte ens möjlighet att läsa igenom alla riktlinjer. Det är bättre att börja i någon ände och göra någonting än att bli överväldigad av webbriktlinjernas omfattning och inte göra något alls.
Om ni har begränsade resurser eller behöver prioritera av någon annan anledning, börja med de riktlinjer som har prioritet 1. Därefter riktlinjer med prioritet 2 till 5 i fallande ordning. Observera att riktlinjerna med prioritet 2-5 också är viktiga. Vissa av dem kan till och med vara nödvändiga för din målgrupp, även om de inte hamnar först i vår prioritering. Anpassa därför detta förslag efter aktuella förutsättningar.
Som underlag för vårt förslag har vi bedömt varje riktlinje utifrån följande aspekter:
- Hur många personer berörs av riktlinjen?
- Hur mycket påverkas de som berörs om riktlinjen inte följs?
- Är det vanligt med ”brott” mot riktlinjen?
- Är riktlinjen central inom sitt område?
Prova gärna själv den nya prioriteringen.
Vi tar gärna emot dina synpunkter på den nya prioriteringen. Använd någon av de kommunikationsvägar vi hänvisar till i sidfoten.
Kommentarer (0)
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.