Skapa medvetenhet om tillgänglighet

21 maj, 2015

Idag är den internationella tillgänglighetsmedvetenhetsdagen (global accessibility awareness day – GAAD) och du är inbjuden!

Ungefär en femtedel (beroende på hur man räknar) har någon funktionsnedsättning, och alla har särskilda behov ibland. Till exempel på grund av stress, trötthet, buller, rörelse eller tillfälliga åkommor. Ändå är det vanligt att digitala miljöer fungerar dåligt för användare med en annan funktionsuppsättning än vad utvecklaren själv har. Webbansvariga är i alltför liten utsträckning medvetna om hur stora variationer som finns mellan människors förmågor och behov.

Det finns mycket du kan göra för att hjälpa till att öka medvetenheten. Här är några förslag:

  • Provlyssna på din egen webbplats med en skärmläsare. Till exempel VoiceOver som finns i Apples system eller TalkBack som finns på Android-plattformen.
  • Testa tillgängligheten på din webbplats med ett automatiskt testverktyg eller helst även manuellt eftersom inte alla aspekter går att testa med automatik.
  • Anmäl dig till PTS innovationsdag. Där kommer ett stort antal satsningar för mer tillgänglig IT att presenteras.
  • Testa att använda din sajt med endast tangentbord och få insikter om hur det är att inte kunna använda mus (pga t.ex. förslitningsskada).
  • Titta på filmerna #webbföralla där olika personer berättar vad en tillgänglig webb kan betyda för dem.
  • Skriv ett blogginlägg om tillgänglighet eller använd hashtaggen #gaad i sociala medier.

Det finns fler förslag på den internationella sajten för GAAD och du får gärna skriva in ytterligare ideer i kommentarsfältet om du vill. Det viktiga är att göra någonting. Gärna idag!

Kommentarer (0)