Evig bläddring / oändlig scroll – användbart och tillgängligt?

13 april, 2016

Evig bläddring eller oändlig scroll är en teknik som gör att innehållet laddas in kontinuerligt allt eftersom användaren scrollar ner på sidan. Fördelen med tekniken är bland annat att det eliminerar behovet av sidnumrering och är lätt att använda på pekskärmar. På så vis underlättar det antagligen för personer med begränsad motorisk precision.

Tekniken är vanlig på sociala medie-sajter som till exempel Twitter eller Facebook där det hela tiden fylls på med mer innehåll. Innehållet får en platt struktur eftersom varje del läggs på samma nivå och ges samma prioritet som övrigt innehåll. På så sätt får olika delar av innehållet lika stora chanser att bli intressant för användarna.

Tekniken fungerar ofta bra på sidor som presenterar olika produkter, till exempel kläder. Men tänk på att det kan vara svårt för en användare att hitta tillbaka till en produkt eller ett innehåll som hen hittat tidigare eftersom det inte finns några sidor att hänga upp minnet på.

Däremot fungerar inte tekniken så bra för webbplatser där målet är att användaren ska lösa vissa uppgifter, för tjänster eller webbplatser som kräver att användarna ska hitta eller kanske jämföra specifik information. Då är det bättre att lyfta innehållet på ett annat sätt, till exempel genom att gruppera information på ett traditionellt sätt genom en hierarkisk struktur eller paginering. Det ger också användarna mer kontroll över innehållet kan bestämma om de vill ha mer innehåll eller inte, eller när de ska fortsätta till nästa sida eller en annan del av webbplatsen.

Det finns några nackdelar med evig bläddring.

Bakåt-knappen och bokmärkning kan förlora sin funktion

Om en användare har klickat sig från en sida med evig bläddring till en annan sida och använder bakåt-knappen hamnar hen ofta överst på sidan och inte vid det innehållet hen var vid. Det har kan bli ett användbarhetsproblem för de flesta. För en person med en kognitiv funktionsnedsättning kan det ställa till ännu större problem om hen inte hamnar vid det innehåll man var vid tidigare och tänkt komma tillbaka till. Ofta går inte heller innehåll att bokmärka på ett enkelt sätt.

Det här kan lösas med exempelvis kakor eller med Javascript History Api, men det å andra sidan kan ställa till det för personer som valt att inte acceptera kakor eller stängt av Javascript i sin webbläsare.

Svårt att veta hur mycket innehåll som finns

Rullningslisten är en indikation till användaren om hur mycket innehåll som finns på sidan. På en sida som använder evig bläddring förlorar användaren den kunskapen och kan bli lurad när man tror att man kommer till botten av sidan och helt plötsligt kastas högt upp på sidan igen när nytt innehåll laddas in.

Evig bläddring kan ta processorkraft eller minne från webbläsaren

Om inte tekniken implementeras på rätt sätt kan evig bläddring orsaka prestandaproblem. Och om sidan är mycket lång laddas mer och mer innehåll in som kan påverka minnet hos webbläsaren.

Var tog sidfoten vägen?

I sidfoten förväntar sig användare att hitta information såsom kontaktuppgifter, sociala medie-länkar och andra länkar på webbplatsen. Med evig bläddring skjuts sidfoten bara längre och längre utom räckhåll för användaren. Det finns de som jämför det med åsnan som försöker få tag på en morot – den är alltid liiiite utom räckhåll. För att lösa problemet kan man använda en så kallad ”sticky” sidfot, men det tar å andra sidan skärmutrymme.

Webbanalys kan bli svårare

Evig bläddring kan försvåra webbanalysen. I grundutförandet kommer inte statistiken att ge dig som webbplatsägare insikt hur dina besökare använder webbplatsen. Du kommer att behöva en skräddarsydd lösning för ditt statistikprogram.

Ge användaren möjlighet att välja

Om du ändå vill använda evig bläddring på grund av att du har ett innehåll som passar för det, ge användarna möjlighet att välja evig bläddring eller inte. Om de vill, ge dem möjlighet att istället få en Ladda in mer-innehåll-knapp.

Tangentbordsnavigering kan bli tröttsamt

För personer som enbart använder tangentbordet och kortkommandon för att navigera kan evig bläddring ställa till problem. Om en användare till exempel försöker använda tangentkommandot ctrl + end för att komma till botten på sidan kommer det oftast inte att fungera eftersom webbplatsen hela tiden laddar in mer innehåll eller struntar i kommandot och istället placerar användaren i toppen av sidan.

Förvirrande för skärmläsare?

Det kan bli förvirrande för en person som använder en skärmläsare om en sida utan förklaring bara fortsätter i alla oändlighet men om man använder aria-taggar som talar om för skärmläsaren att nytt innehåll läggs in på sidan kontinuerligt borde det också gå att lösa.

Som så ofta går många användbarhets- och tillgänglighetsproblem att lösa om man tänker efter i förväg och implementerar tekniken på ett tillgängligt sätt. Eller vad tror ni?

Vi tar gärna emot dina synpunkter på det här inlägget. Kommentera eller använd någon av de kommunikationsvägar vi hänvisar till i sidfoten.

Kommentarer (0)