De sex vanligaste bristerna när DIGG granskar webbplatser

27 september, 2021

Den 23 september 2020 blev det ett krav för alla offentliga aktörer att ha webbplatser som lever upp till lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Under det gångna året har DIGG utfört tillsyn för att se så att kraven efterlevs. Här hittar du de sex vanligaste bristerna.

För de webbplatser som inte klarat kraven på tillgänglighet är det oftast några brister som är återkommande:

De sex vanligaste bristerna i DIGG:s ingående övervakning

  • Fel på HTML-kod. Det gör att skärmläsare, ett verktyg som läser upp vad som står, inte kan tolka sidan och tappar bort sig. Läs mer på sidan: Se till att koden validerar
  • Otydligt vad som är vad. Vad är huvudrubrik eller vad är underrubrik? Är det text, en punktlista eller en tabell? Märk upp texten så att en skärmläsare kan läsa så det blir begripligt. Läs mer på sidan: Ange i kod vad sidans olika delar har för roll
  • Vad är i fokus? Om man använder tangentbordet för att navigera på en sida så behöver det vara tydligt vad som är i fokus. Annars vet man inte vad som händer när man trycker Enter. Läs mer på sidan Använd tillräckliga kontraster i komponenter och grafik
  • Vilket språk är det? Låneord är vanliga och om man inte anger vilket språk ordet kommer ifrån kommer en skärmläsare uttala ordet fel. Läs mer på sidan: Ange språkförändringar i koden
  • Dålig kontrast. Om det är dålig kontrast mellan till exempel textfärg och bakgrund så syns det inte så bra vad det står om man har synnedsättning eller nedsatt färgseende. Läs mer på sidan: Använd tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund
  • Alt-texter saknas. Om bilden inte bara är dekorativ utan innehåller information så behöver bilden en alt-text. Den som inte kan se bilden får då den uppläst. Läs mer på sidan Beskriv med text allt innehåll som inte är text

Resultat från ingående övervakning

Under en tillsynsperiod granskar DIGG webbtillgängligheten på ett antal offentliga aktörers webbplatser. Under perioden 2020-2021 granskar DIGG 24 webbplatser ingående. Vilka aktörerna är och deras resultat är finns på Resultat från ingående övervakning (digg.se)

Kommentarer (0)