Ange i kod vad sidans olika delar har för roll
Öka chansen att informationen presenteras korrekt oavsett mottagarens verktyg, genom att använda html-elementen på rätt sätt.
Digital information har fördelen att den kan presenteras för användaren på många olika sätt, beroende på användarens behov, utrustning och preferenser. Exempelvis kan information läsas upp eller förstoras eller presenteras med annan layout. Du som avsändare behöver se till att ingen viktig information går förlorad när presentationen förändras. Det kan du göra genom att märka upp sidans innehåll på rätt sätt i koden.
Exempel på information som riskerar att förloras vid ändring av presentationsformat:
- att en rubrik är en rubrik, om den särskiljs enbart med hjälp av formatering (till exempel fetstil och större teckengrad)
- kopplingen mellan en ledtext och ett formulärfält, om detta enbart framgår av textens placering
- kolumnindelning om en tabell skapas till exempel med hjälp av tabbar och mellanslag eller css-positionering
Utnyttja html-språkets olika element så som de är tänkta, och komplettera med WAI-ARIA och att uttryckligen beskriva med text sådant som inte framgår av kodningen.
Rekommendationer för semantisk kodning av sidans strukturLänk hit
- R105. Skapa rubriker med h-element
- R104. Använd rätt html-element när ni gör listor
- Namnge formulärfält med kopplade label-element. Se R55. Skapa tydliga och klickbara fältetiketter.
- R98. Skriv rubriker till tabeller
- R101. Markera obligatoriska fält i formulär
- Betona innehåll med elementet
em
och inte bara kursivering, eftersom det inte går att kursivera skärmläsarens tal. - Använd WAI-ARIA för sådant som inte går att uttrycka med vanlig html.
Utdrag från WCAG-standardenLänk hit
Riktlinje 1.3 Anpassningsbart: Skapa innehåll som kan presenteras på olika sätt (exempelvis med enklare layout) utan att information eller struktur går förlorad.
1.3.1 Information och relationer: Information, struktur, och relationer som förmedlas genom presentation kan bli automatiskt tydliggjord eller finnas som text. (Nivå A)
MätbarhetLänk hit
Många brister kopplade till detta kriterium går att identifiera genom att prova användning med skärmläsare och olika skärmstorlekar.
Kommentarer till denna riktlinje
Kommentarer (0)
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.