Ge användaren möjlighet att pausa, stänga av eller sänka ljud
Det ska alltid vara möjligt att pausa, stoppa eller sänka sådant ljud som spelas upp automatiskt.
Användare som lyssnar på en sida med hjälp av skärmläsare kanske inte kan uppfatta innehållet alls om det samtidigt spelas upp andra ljud. Användare med nedsatt förmåga att fokusera eller filtrera bort intryck kan också få svårt att använda en tjänst om det inte går att stänga av ljud. Därför ska det alltid vara möjligt att pausa, stoppa eller sänka sådant ljud som spelas upp automatiskt.
Eftersom skärmläsaren är ljudbaserad räcker det inte med att kunna stänga av allt ljud på enheten, utan det ska gå att stänga av det automatiskt uppspelade ljudet separat.
Rekommendationer för kontroll av ljudLänk hit
- I de flesta fall är det lämpligt att undvika att spela ljud automatiskt.
- I andra hand kan det vara lämpligt att erbjuda en pausfunktion i början av sidan.
Utdrag från WCAG-standardenLänk hit
Riktlinje 1.4 Urskiljbart: Gör det enklare för användare att se och höra innehåll, bland annat genom att skilja förgrund från bakgrund.
1.4.2 Kontroll av ljud: Om något ljud på en webbsida automatiskt spelas i mer än tre sekunder så ska det antingen finnas en metod/funktion för att pausa eller stoppa ljudet, eller en metod/funktion för att ändra ljudnivån. Denna kontroll ska vara oberoende av systemets ordinarie volymkontroll. (Nivå A)
Anmärkning: Eftersom innehåll som inte uppfyller detta framgångskriterium kan hindra en användares möjlighet att använda hela sidan, så måste allt innehåll på webbsidan uppfylla detta framgångskriterium (oavsett om innehållet används för att uppfylla andra framgångskriterier eller inte). Se Uppfyllnadskrav 5: inte störande.
Kommentarer till denna riktlinje
Kommentarer (0)
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.