Erbjud användarna flera olika sätt att navigera
Användare har många olika strategier för att navigera i digitala system. En person med synnedsättning kanske föredrar en sökfunktion, medan en person med en kognitiv funktionsnedsättning föredrar en innehållsförteckning eller ett alfabetiskt index.
Erbjud därför fler sätt att navigera.
ExempelLänk hit
- Innehållsöversikt på Upplands-Väsbys kommunwebbplats
- A-ö på Naturvårdsverkets webbplats.
- Patent- och registreringsverket har tydliga länkstigar.
- Fototjänsten Flickr kan navigeras via populära taggar.
- Skatteverket har ”Frågor och svar” som alternativ ingång till flera av webbplatsens avdelningar. Till exempel Vanliga frågor om deklaration.
- Migrationsverket har en rullgardinsmeny där användarna kan välja språk.
Bilden visar Skatteverkets tre olika navigeringssätt: Sökfunktion, huvudnavigering och länkstigar/brödsmulor.
Utdrag från WCAG-standardenLänk hit
Riktlinje 2.4 Navigerbart: Tillhandahåll sätt att hjälpa användarna att navigera, hitta innehåll och avgöra var de är.
2.4.5 Flera olika sätt: Det finns mer är ett sätt att hitta en webbsida inom en uppsättning av webbsidor, utom när webbsidan är ett resultat av eller ett steg i en process. (Nivå AA)
TerminologiLänk hit
Rullgardinsmenyer skapas oftast med html-elementet SELECT. De kallas på engelska för ”drop-down menu”, ”dropdown list” eller liknande, och på svenska ibland för valboxmenyer.
Steg-för-steg-guider kan liknas vid en kokbok, som presenterar de moment användaren ska genomföra i en viss ordning. De kan också fungera som en ”wizard”, som är en sekvens av instruktioner eller frågor där användarna leds vidare till rätt bild i systemet beroende på vad de svarat. I vissa fall kan man även ledas vidare av systemet med hjälp av en meny som består av pilar, som ligger på en rad efter varandra med text i (så kallade processfiskar).
Taggmoln kommer av engelskans ”tag cloud”. I system som låter användarna själva skapa nya taggar (etiketter) utgör den sammanlagda mängden etiketter en sorts folklig taxonomi, och kallas därför folksonomi. Taggmoln har fördelen att de kan rangordnas eller filtreras efter hur vanligt förekommande taggarna eller termerna är, och därmed anpassas folksonomin automatiskt när språkbruket eller området förändras. Å andra sidan kan de behöva modereras, eftersom till exempel stavfel och alternativa böjningsformer kan göra dem stökiga och svåra att överblicka.
Webbplatskarta kallas ibland även för sajtkarta eller på engelska sitemap.
Kommentarer till denna riktlinje
Kommentarer (1)
Hej, jag funderar på om det finns någon preferens på var en sajtkarta är placerad på webben? Vi har tidigare lagt den i sidfoten men nu undrar jag om den istället bör ligga i hjälpmenyn vi har i sidhuvudet? Då går det ju snabbare för de som behöver den att hitta den?
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.