Bestäm målgrupp och syfte för webbtexterna
Bestäm vilka användare ni främst vänder er till i webbtexterna, och vad användarna ska göra efter att ha läst varje text. Anpassa texten till de som ska läsa den, så att de uppfattar att de har kommit rätt, och så att de effektivt kan göra det de kom dit för.
Rekommendationer: skriv för målgruppenLänk hit
- Kartlägg och analysera målgrupperna och deras behov. Använd analysen som underlag när du producerar texter och annat innehåll till webbplatsen.
- Tänk igenom vilka användare texten ska vända sig till, vad syftet med texten är ur deras perspektiv.
- Tänk igenom vilka situationer användarna är i när de läser texterna.
- Skriv det viktigaste först.
- Använd riktlinjerna för klarspråk för att se till att språket blir tydligt och begripligt.
- Be någon annan läsa igenom din text innan du publicerar den.
Vem är den huvudsakliga mottagaren?Länk hit
Bestäm vilka användare ni i första hand vänder er till i webbtexterna. Vem är den huvudsakliga mottagaren?
Bestäm vad dessa användare ska veta, känna eller göra efter att ha läst varje text.
Disponera texten på ett logiskt sätt för de som ska läsa den. Användaren måste enkelt förstå om det är rätt text, sett till dennes behov vid besöket. Det måste därför som exempel vara enkelt att hitta den del av texten som är lösningen på ett problem som användaren står inför.
Risken är att användaren annars ger upp och går någon annanstans. Din analys av läsarnas behov ska påverka både ditt val av innehåll och tonaliteten. Språket ska alltid vara så enkelt som sammanhanget tillåter.
MätbarhetLänk hit
Det krävs manuell granskning och användningstester för att utvärdera om sidan fungerar för målgruppen och fyller sitt syfte.
Fördjupning i klarspråkLänk hit
Klarspråksråd från Språkrådet.
Se även R64. Anpassa språket till läsaren.
TerminologiLänk hit
Klarspråk definieras som ett språk som dels är tydligt, dels är begripligt för de mottagare texten vänder sig till. Ett tydligt språk har en enkel meningsbyggnad och tydliga samband. Ett begripligt språk är anpassat till mottagarna och deras sammanhang och behov.
Kommentarer till denna riktlinje
Kommentarer (0)
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.