Gör webbadresser bokmärkningsbara

Se till att användare som gör bokmärken till sidor kommer tillbaka till rätt sida i framtiden.


Rekommendationer för webbadresserLänk hit

  • Se till att adressen i webbläsarens adressfält alltid leder tillbaka till aktuell sida.
  • På dynamiskt skapade webbsidor är det inte alltid möjligt att komma tillbaka till precis samma innehåll med hjälp av adressen. Låt då den adress som visas i adressfältet, och som används för eventuellt bokmärke, leda till den närmaste lämpliga beständiga delen av webbplatsen.

Mer om bokmärkningsbara adresserLänk hit

Förutom traditionella bokmärken i webbläsaren är det vanligt med genvägar från datorns skrivbord eller mobiltelefonens startskärm. Detta är också en sorts bokmärken.

Bokmärkningsbara sidor underlättar även delning via till exempel e-post eller sociala medier.

Vid delning – särskilt i trycksaker och i e-post där utrymmet kan vara begränsat, är korta adresser oftast bättre än långa. Se R99 Skapa korta webbadresser för sidor som ska spridas.

Denna riktlinje innebär att webbadresser (URL:er) inte ska innehålla sessionsinformation som inte ger önskvärt resultat, och att man inte ska använda ramar, se R94. Använd inte ramar.


ReferenserLänk hit

Det finns mycket att tänka på när det gäller utformning av webbadresser. Därför finns det fler webbriktlinjer inom ämnesområdet länkar och adressering.


ExempelLänk hit

Kartfunktionen på Örebro kommuns webbplats använder skript för att uppdatera adressfältet när användaren navigerar i kartan. Det gör att adressfältets innehåll kan användas för att referera just det användaren ser på kartan.

Kommentarer till denna riktlinje

Kommentarer (0)


    Om denna riktlinje

    Status på vår webbplats


    (Då uppdateras status i checklistorna.)