Skapa korta webbadresser för sidor som ska spridas

Om adressen till en sida ska spridas, till exempel i annonser eller tryckt material, så skapa en kort och tydlig webbadress.


Rekommendationer för webbadresser som ska spridasLänk hit

 • Skapa webbadresser som är så korta som möjligt, och som relaterar till den information som användarna söker.
 • Använd gärna webbpubliceringssystemets egna funktioner för att skapa kortadresser.
 • Var försiktig med externa tjänster för kortadresser. De kan sluta fungera efter en tid.

Fördelar med korta webbadresserLänk hit

 • Korta adresser är lättare att komma ihåg.
 • Korta adresser är lättare att skriva in i webbläsarens adressfält.
 • Korta adresser tar mindre plats i trycksaker.
 • Relevanta nyckelord i länkadressen ökar chansen till bra sökmotorpositionering.

Många webbpubliceringssystem har funktioner för att skapa kortadresser som alias till längre ordinarie adresser som följer webbplatsens logiska struktur. Sådana funktioner har fördelen att sidan inte behöver placeras på någon särskild plats i innehållsstrukturen för att kunna ha en kort och enkel adress.


Var försiktig med externa tjänster för kortadresserLänk hit

Det finns många tjänster på nätet som skapar kortadresser och omdirigerar dem till långa adresser. Exempel är korta.nu, bit.ly och shorl.com. Om ni använder en sådan tjänst ska ni vara medvetna om att tjänstens leverantör får möjlighet att kartlägga all trafik till adressen och lägga in kakor i användarnas webbläsare. Det finns också en risk att tjänsten upphör att fungera efter en tid.


FördjupningLänk hit

Det finns mycket att tänka på när det gäller utformning av webbadresser. Därför finns det fler webbriktlinjer inom ämnesområdet länkar och adressering. Riktlinjen Utforma webbadresser med omsorg (R100) är särskilt relevant.


MätbarhetLänk hit

Skriv in den korta webbadressen i webbläsarens adressfält och se om rätt sida laddas.


TerminologiLänk hit

QR-kod kallas en speciell typ av kort-adresser som bara kan användas med mjukvarustöd (exempelvis en mobiltelefon med kamera). Det är ett mycket kompakt visuellt mönster som kan översättas till en webbadress.

Kommentarer till denna riktlinje

Kommentarer (3)

 • Michael skriver:

  Finns det bara fördelar med kortadresser? Vilka eventuella nackdelar finns? Hur fungerar kortadresser med söket? En sida har ju en plats i en struktur och den url:en dyker ju upp i en sökning men även kortadressen kan dyka upp = dubbla sökträffar. En annan nackdel skulle kunna vara att besökaren missar i vilken kontext sidan bor om endast kortadressen syns i adressfältet.

 • Mikaela skriver:

  Hej! Ska bindestreck användas i en kortadress mellan ord? Alltså till exempel http://www.hemsida.se/ekonomiskt-stod eller är det okej att skriva ihop ”ekonomiskt stöd” så det blir http://www.hemsida.se/ekonomisktstod? Finns det exempel på bra och mindre bra korta adresser?

  • Tommy Olsson skriver:

   Det finns nog argument för och emot båda sätten. Ett bindestreck kan öka tydligheten. Man bör särskilt se upp med sammanskrivningar som kan leda till misstolkningar. Kända internationella exempel (domännamn) är ”PowerGen Italia” och ”Experts Exchange” som blev något ekivoka när de skrevs ihop utan bindestreck.


Om denna riktlinje

Status på vår webbplats


(Då uppdateras status i checklistorna.)