Webbdirektivet – översikt
Sedan den 2 december 2016 står det klart att alla EU-länder ska få lagar som syftar till ökad digital tillgänglighet för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning. Då publicerades nämligen EU-direktivet (2016/2102) om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer i EU:s officiella tidning. I Sverige genomförs direktivet genom att lagen om tillgänglighet till digital offentlig service började gälla den 1 januari 2019.
Här är en förenklad sammanfattning av direktivet.
Vilka omfattas av lagarna?
Myndigheter, landsting, kommuner och andra aktörer som klassas som offentligrättsliga organ, dvs. aktörer som anses vara en upphandlande myndighet, med några undantag, ska uppfylla kraven, och även vissa privata aktörer som utför tjänster med offentlig finansiering.
Vilka är kraven?
De aktörer som omfattas ska, i grova drag:
- Utforma sina webbplatser, appar och dokument som sprids via dessa, och så långt det är möjligt även innehåll som sprids via tredje part (exempelvis sociala medier), så att de är möjliga att uppfatta, hanterbara, begripliga och robusta.
- Digital service förutsätts uppfylla dessa krav om den följer den harmoniserade europeiska standarden EN 301 549. Detta innebär framförallt att webbplatser och appar ska uppnå åtminstone nivå AA i version 2.1 av WCAG (plus några ytterligare krav).
- EU-direktivet gör några undantag, men exakt vilka undantag (eller tillägg) som gäller i Sverige styrs av den svenska lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
- Erbjuda användare möjlighet att påtala brister i förhållande till ovanstående och begära att få det åtgärdat, och möjlighet att begära ut information som undantagits i punkt 1.
- Regelbundet publicera en tillgänglighetsredogörelse som redovisar hur man uppfyller punkt 1 och innehåller länk till kommentarsfunktionen som beskrivs i punkt 2 ovan, samt länk till den instans som har tillsynsansvar (DIGG).
Den svenska lagen är mycket generell och överlåter detaljerna till föreskrifter. Förordningen om tillgänglighet till digital offentlig service ger Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) föreskriftsrätt om detaljerna. DIGG publicerade föreskrifterna i maj 2019.
När börjar kraven gälla?
Följande datum finns angivna i webbdirektivet:
- Nya webbplatser berörs från och med den 23 september 2019.
- Befintliga webbplatser (som offentliggjorts innan 23 september 2018), samt tidsberoende media (video m.m) berörs från och med den 23 september 2020.
- Publika appar berörs från och med 23 juni 2021.
Intranät och extranät som publicerats före 23 september 2019 omfattas inte av någon bortre tidsgräns då de måste vara tillgängliga. Däremot ska de göras tillgängliga när de genomgår en omfattande översyn.
När en webbplats eller app ska uppfylla kraven så gäller det även dokument som inte är webbsidor (exempelvis PDF-filer) som distribueras via denna. Äldre dokument (som offentliggjorts innan den 23 september 2018) undantas från kraven, såvida de inte ”behövs för att genomföra de aktiva administrativa förfaranden som följer av den berörda myndighetens uppgifter” (exempelvis blanketter som fortfarande används).
Observera att nya upphandlingsregler infördes i januari 2017, som ställer ungefär samma krav då man upphandlar något som rör webb eller appar och som ska användas av fysiska personer. På Upphandlingsmyndighetens webbplats finns information om att Upphandla varor, tjänster och miljöer som är tillgängliga för alla
Tänk på att det tar tid att planera, genomföra och följa upp åtgärder och utvecklingsinsatser.
Genomförande i Sverige
2017-11-28 publicerades regeringens förslag Ds 2017:60 Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet.
2018-03-12: Regeringskansliet har publicerat en nyhet som berör införandet: Sent genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet påverkar inte när direktivets krav börjar gälla.
2018-06-14 överlämnade regeringen sin lagrådsremiss om genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet till Lagrådet. Däri föreslås att lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ska träda ikraft den 1 januari 2019.
2018-09-06 överlämnade regeringen proposition 2017/18:299 Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet till riksdagen.
Trafikutskottets betänkande 2018/19:TU2 föreslår att riksdagen antar regeringens förslag.
2018-11-14 beslutade riksdagen i enlighet med regeringens förslag.
2018-11-30 Förordning om tillgänglighet till digital offentlig service publicerad av regeringen. Bland annat pekar förordningen ut Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) som tillsynsmyndighet.
2019-01-01 började lagen om tillgänglighet till digital offentlig service gälla i Sverige.
2019-05-15 publicerade DIGG Myndigheten för digital förvaltnings föreskrifter om tillgänglighet till digital offentlig service.
Hur kan jag lära mig mer?
- Trafikverket har spelat in en halvtimmas genomgång av webbdirektivet (från 21 september 2018). Eftersom både lagstiftning och standardisering pågått parallellt och delvis fortfarande pågår så har det skett små förändringar nu och då vad gäller terminologi och vissa gränsdragningar.
- Den gällande versionen av standarden för tillgänglighetskrav lämpliga vid offentlig upphandling av IKT-produkter och tjänster i Europa – EN 301 549 V2.1.2 (pdf, 1,9MB) finns enbart på engelska. Den förra versionen, EN 301 549 V1.1 2 (pdf, 2,2MB) finns dock i svensk översättning. På Youtube finns en serie föreläsningar där Susanna Laurin går igenom standarden på engelska men med svensk text.
- För att bli bekant med de konkreta tillgänglighetskraven, se sidan Följ standarder för tillgänglighet.
- EU-kommissionen presenterar webbdirektivet på sin informationssida om webbtillgänglighet.
- Den engelska regeringen presenterar direktivets innebörd för deras myndigheter på en sida som liknar denna, som kan vara värdefull om du behöver informera på engelska.
- Upphandlingsmyndigheten har information om att upphandla tillgängliga varor och tjänster.
- DIGG har information om tillgänglighetsredogörelser.
- Glöm inte bort att det även finns annan reglering som berör digital tillgänglighet.