Uppfinn inte hjulet!

En av digitaliseringens fördelar är att det går snabbt och lätt att kopiera kod och andra resurser. Det passar inte riktigt alltid, men ofta är det bättre att återanvända än att bygga nytt.

Återanvända eller bygga nytt?

  1. Använd i första hand standard-komponenter, alltså element som finns i html. Det fungerar inte alltid, till exempel om det ännu inte finns stöd i webbläsare. Men när det fungerar så kommer ofta till exempel tillgängligheten automatiskt.
  2. Använd i andra hand vältestade komponenter, ramverk eller produkter. Särskilt om de går att anpassa efter era specifika behov. Det kan vara antingen gratis och öppen källkod eller kommersiella lösningar.
  3. Om du inte hittar någon passande befintlig lösning, eller om det av någon anledning inte är lämpligt att återanvända, överväg att samverka med andra som har snarlika behov. Kanske kan ni gemensamt upphandla eller utveckla lösningar?
  4. Bara om inget av ovanstående passar är det läge att ta fram en helt egen lösning.
Till vänster: Överstruken stenåldersperson som hugger ett hjul. Till höger: Ett modernt hjul.
Talesättet att ”uppfinna hjulet” syftar på att någon redan har gjort den uppfinningen och den har sedan dess förfinats. Det är ofta bättre att använda en modern version än att själv börja från början.