Webbriktlinjer på projekttavlan

Många som arbetar med digital utveckling i praktiken använder agila metoder som scrum, kanban eller liknande. En del jobbar med fysiska projekttavlor, där varje planerad åtgärd representeras av en lapp. Lappen kan flyttas mellan olika delar av tavlan för att visa aktuell status (till exempel ”pågår”, ”klar för test” eller ”klar”). Givetvis går det även att skriva kommentarer eller märka upp lapparna med klistermärken, magneter och så vidare.

Projekttavla med lappar sorterade i kolumnerna "Backog", "Påbörjat" och "Klart"

Exempel på projekttavla

Webbriktlinjer.se innehåller en mängd rekommendationer som ger upphov till sådana lappar i projektgrupper runtom i landet. Därför har vi tagit fram färdigtryckta åtgärdslappar med klister, som vi delar ut vid konferenser och liknande. Förhoppningsvis kan detta spara lite tid i projekten, och inte minst ger lapparna en påminnelse om viktiga insatser som behövs för att digitala tjänster ska bli tillgängliga och användbara. Med tanke på att lagkraven på området ökar och blir mer konkret kopplade till WCAG-standarden kommer många aktörer att behöva göra ungefär samma åtgärder.

Tyvärr har vi inte hittat något tryckeri som kan trycka mer än 20 olika lappar i varje bunt, så den första upplagan lappar innehåller ett begränsat urval av riktlinjer (pdf, 154kB) . Men den som vill kan givetvis skriva ut riktlinjernas rubriker på vanligt papper, och klistra med tejp eller liknande.

Den som använder en digital projekttavla kan till exempel använda sajtens exportfunktion för att få ut webbriktlinjer på ett format avpassat för återanvändning, och importera informationen till valfritt system. Läs gärna Mattias Skoogs inspirerande exempel.