Riktlinje nr 92 Prio 4

Se till att webbplatsen kan användas även utan stilmallar

Gör det möjligt att använda webbplatsen även med webbläsare som inte stöder stilmallar, till exempel äldre eller textbaserade webbläsare. Användarna ska kunna ta del av innehållet och använda formulär, navigering och liknande. Presentationen behöver dock inte se likadan ut som i webbläsare med stöd för stilmallar.

Om denna riktlinje Länk hit


RekommendationerLänk hit

  • Undvik att skriva hänvisningar som förutsätter spatiala relationer eller färger, till exempel ”rutan till höger” eller ”den gröna knappen”.
  • Sätt innehållet i en innehållsligt logisk ordning, så att det är begripligt även utan stilmallar och den tänkta synliga ordningen.
  • Använd inte html-element som gör att det krävs css för att göra presentationen begriplig. Ett vanligt exempel är att använda ul/li för att omsluta fält i ett formulär, trots att formuläret blir förvirrande när det presenteras som en punktlista.

Se även R82 Använd stilmallar för att separera presentationen från innehållet liksom resonemanget om progressiv förbättring i R93 Använd Javascript för att öka tillgängligheten – inte tvärtom.


MätbarhetLänk hit

Kontrollera att webbplatsen blir läsbar och användbar även om referensen till stilmallskoden tas bort eller ignoreras. Många moderna webbläsare gör det enkelt att tillfälligt stänga av stilmallar.Kommetarer (1)