Texta inspelad rörlig media (video, ljud, animationer…)
Inspelad digital video ska ha undertexter (kallas även textbeskrivningar eller textremsa) och för ljudinspelningar (till exempel podcasts) med mera ska en textversion erbjudas.
Personer som av olika skäl inte tydligt kan uppfatta eller förstå ljud kan i många fall tillgodogöra sig innehållet om det finns i textformat. Detta berör många människor, och kan bero på till exempel hörselnedsättning eller störande ljud. Många tittar på videoinnehåll med ljudet avslaget, till exempel för att de inte vill störa personer i omgivningen eller saknar fungerande högtalare/hörlurar. En del personer med svenska som andraspråk har också nytta av undertexter, liksom den som vill orientera sig i en inspelning genom att snabbspola med bild.
Webbdirektivets krav på inspelad video gäller material som publiceras från och med 23 september 2020.
Se även R113 Använd webbvideo för att öka tillgängligheten, R116 Erbjud alternativ om en inspelning enbart består av ljud eller video och R119 Texta direktsändningar om det finns möjlighet.
Rekommendationer för textningLänk hit
- Erbjud stängda undertexter för digital video
- Informera användaren om att det finns text
- Beskriv alla ljud av betydelse
- Erbjud gärna en separat textversion
Erbjud stängda undertexter för digital videoLänk hit
Öppna undertexter (open captions på engelska) syns för alla. Stängda undertexter kan användaren själv bestämma om de ska visas eller inte. I vissa fall kan de även läsas upp av skärmläsare. Stängda undertexter är därmed att föredra i digitala sammanhang. Ibland kan användaren även välja översättning, teckensnitt, placering av textremsan med mera.
Informera användaren om att det finns textLänk hit
Glöm inte bort att länka till transkriberingen (eller göra den nåbar på annat sätt) på de platser där videon förekommer, och att länka till videon från transkriberingen om den förekommer fristående, så att användaren själv kan välja version.
Stängda undertexter heter closed captions på engelska, därför används ibland en ikon med ”cc”. I Sverige används ofta symbolen med ett enkelt T. Den tredje symbolen som avbildar textremsor i nederkanten av en bild står för ”subtitles”. För licensinformation om bilderna se avsnittet återanvändning av symboler.
Beskriv alla ljud av betydelseLänk hit
Undertexter ska, förutom dialogen, beskriva andra relevanta ljud, till exempel ”en telefon ringer”. Texterna behöver i allmänhet inte vara ordagranna, det viktiga är att de förmedlar samma information.
Erbjud gärna en separat textversionLänk hit
En transkribering (ett dokument som innehåller alla inspelningens undertexter, eller motsvarande) gör det möjligt för personer som använder skärmläsare eller punktskriftsläsare att ta till sig innehållet i sin egen takt.
En transkribering av filmen är också bra för sökmotoroptimeringen eftersom det ger en möjlighet för sökmotorer och andra verktyg att tolka innehållet.
Texten bör innehålla beskrivningar av miljöer, förklaringar eller kommentarer som kan vara till nytta för att förstå sammanhanget. Det kan till exempel vara någon som skrattar på filmen eller vänder sig och går mot ett visst håll.
Om undertexter finns i separat fil (snarare än inkodat i filmens bildinformation) kan texterna automatiskt hämtas ut och presenteras som transkribering. På sidan Möt användarna finns ett exempel på sådan textversion som genereras automatiskt från undertextfilen. Där sker det med med hjälp av JavaScript.
Utdrag från WCAG-standardenLänk hit
Riktlinje 1.2 Tidsberoende media: Tillhandahåll alternativ till tidsberoende media.
1.2.2 Textbeskrivningar (Förinspelade): Det finns textbeskrivningar till allt förinspelat ljudinnehåll i synkroniserad media, utom när mediet är ett mediealternativ till text och tydligt är märkt som sådant. (Nivå A)
Fördjupning och tips om undertexterLänk hit
- Det finns en serie korta (textade) filmade lektioner om undertextning och några om undertextning med Amara från Moderskeppet.
- Verktyget Textamig.se kan användas för att automatiskt generera textning till en inspelning på YouTube eller Vimeo, som sedan kan redigeras vidare för bättre kvalitet. Tjänsten är gratis men ”pre-alpha”, det vill säga den lämnar inga garantier. På sajten beskrivs också uppropet #undertextamera som syftar till att inspirera fler att texta sina inspelningar.
- Två presentationer på träffen om tillgänglig webbvideo handlade om textning. Det första utifrån bland annat hörselskadades perspektiv och den andra utifrån ett produktionsperspektiv.
- BBC har omfattande riktlinjer för textning (på engelska).
Två föreläsningar om textad video på webben
Här följer en inspelning av två föreläsningar om textning av video på webben. Mattias Lundekvam, ordförande för Hörselskadades riksförbund, tar upp textning ur ett användarperspektiv och Richard Gatarski som jobbar med produktion av webbvideo tar upp det perspektivet.
Det finns även en teckenspråkstolkad version och en separat syntolkad ljudversion av inspelningen.
TerminologiLänk hit
För textremsa används på webben ofta formatet WebVTT (Web Video Text Tracks), men det finns även andra filformat för lagring och överföring av textning till video.
Om denna riktlinje
- Riktlinje nr: 117
- Prioritet: 1
- Kortadress: webbriktlinjer.se/117
- Ämnesområden: Ljud, bild & video WCAG - standard för tillgänglighet
- Målgrupp: Redaktör Videoproducent
Kommentarer (5)
Varför åker datorn fram och tillbaka i sidled under presentationen?
Det ser ju helknasigt ut!
Om jag förstår dig rätt så undrar du varför filmen inte har filmats med en fast kamera så att det ser ut som att talarens dator står still. Min egen uppfattning är att filmaren fokuserat på att ha talaren i bild och att det därför ser ut som att datorn ”åker fram och tillbaka”.
Hej!
Vi använder väldigt mycket Skype i vår verksamhet och allt oftare spelas olika möten och utbildningar in via Skype. Jag antar att kravet på textning även gäller ett inspelat Skype-samtal (möte) som publiceras på intranätet?
Vad menas med denna formulering:
”Webbdirektivets krav på inspelad video gäller material som publiceras från och med 23 september 2020.”
Betyder det att befintliga webbplatser som har video utan textning INTE har krav på sig att texta videos som publicerats innan 23 sept 2020?
Ja, det stämmer. Se 2 § andra stycket förordning (2018:1938) om tillgänglighet till digital offentlig service. 🙂
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge PTS bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om PTS behandling av personuppgifter.