Använd inte enbart färg för att förmedla information
Använd gärna färger, men låt inte färgskillnader vara det enda sättet att urskilja information utan komplettera med exempelvis text, mönster eller någon annan visuell indikation.
Färger är mycket användbara för att förhöja användbarhet och estetik. Men vissa användare kan inte uppfatta färgskillnader, till exempel på grund av färgblindhet eller för att de använder en monokrom skärm eller skärmläsare. Använd gärna färger, men låt inte färgskillnader vara det enda sättet att urskilja information utan komplettera med exempelvis text, mönster eller någon annan visuell indikation.
Rekommendationer för användning av färgerLänk hit
Komplettera färgskillnader:
- i text med understrykning, ram, fetstil, kursivering eller annat teckensnitt.
- med ikoner.
- med mönster i diagram och kartor för att särskilja ytmarkeringar.
- med beskrivning i text.
- med semantisk kodning.
Var särskilt försiktig med färgerna grön, röd och brun. Många personer med färgblindhet har svårt att särskilja dessa.
ExempelLänk hit
Den amerikanska regeringens stilguide använder en kombination av färger, ikoner och text för att presentera olika kategorier av meddelanden för användaren:
På Bredbandskartan presenteras information med hjälp av färgade rutor. Samma information visas även med text när användaren markerar rutan. Vid behovsanalysen framkom det att vissa användare önskade just röd-grön färgskala, vilket är problematiskt för personer med färgblindhet. Lösningen fick bli att användaren själv kan välja färgschema.
Observera att Bredbandskartan använder mönster för ett andra lager av information. Därmed är det svårt att använda mönster för att särskilja rutor i det första lagret.
Utdrag från WCAG-standardenLänk hit
Riktlinje 1.4 Urskiljbart: Gör det enklare för användare att se och höra innehåll, bland annat genom att skilja förgrund från bakgrund.
1.4.1 Användning av färger: Färg används inte som det enda visuella sättet att förmedla information, indikera en handling, fråga om återkoppling eller särskilja ett visuellt element. (Nivå A)
Anmärkning: Detta framgångskriterium tar specifikt upp färgperception. Andra typer av perception behandlas i Riktlinje 1.3 inklusive automatisk åtkomst av kod för färg och annan visuell presentation.
MätbarhetLänk hit
Testa genom att ställa in din skärm på monokrom presentation eller gråskala.
Verktyg som till exempel RGBlind kan användas för att simulera färgblindhet på en webbplats.
Kommentarer till denna riktlinje
Kommentarer (0)
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.