Förenklad beskrivning av WCAG-kriteriet 2.3.1

Orsaka inte epileptiska anfall genom blinkande

Personer med en viss kategori av epilepsi kan få krampanfall om de utsätts för snabbt blinkande “flimmer” som upptar en tillräckligt stor del av synfältet.

Personer med en viss kategori av epilepsi kan få krampanfall om de utsätts för snabbt blinkande “flimmer” som upptar en tillräckligt stor del av synfältet. Det skulle till exempel kunna gälla en filmsekvens från ett diskotek med blinkande lampor, en krigsscen med explosioner, eller rörelser från en annons som är utformad för att dra till sig uppmärksamhet.


Rekommendation för att undvika att orsaka krampanfallLänk hit

Maximalt tre växlingar från ljus till mörk eller tvärtom inom en sekund är acceptabelt.


Hur stora ytor gäller det?Länk hit

Begränsningen gäller ytor som motsvarar mer än 10 grader av synfältet vid typiskt avstånd mellan skärm och öga. På en datorbildskärm med upplösningen 1024 x 768 pixlar (XGA) motsvaras detta av en rektangel på 341 x 256 pixlar eller större (som den svarta bilden nedan). Mobilskärmar visar ofta så många pixlar på en mindre yta, men de hålls i regel närmare ögonen, vilket gör att en så stor rektangel ändå kan vara en lämplig utgångspunkt.

Svart, 341x256 pixlar stor rektangel.

Använd alltså inte snabbt blinkande ytor om de inte är klart mindre än denna.


Utdrag från WCAG-standardenLänk hit

Riktlinje 2.3 Krampanfall: Designa inte innehåll på ett sätt som kan orsaka krampanfall.

2.3.1 Tre flimmer eller under tröskelvärde: Webbsidor innehåller inget som flimrar mer än tre gånger under en ensekundsperiod, eller så ligger flimret under de generella tröskelvärdena för flimmer och rött flimmer. (Nivå A)
Anmärkning: Eftersom innehåll som inte uppfyller detta framgångskriterium kan hindra en användares möjlighet att använda hela sidan, så måste allt innehåll på webbsidan uppfylla detta framgångskriterium (oavsett om innehållet används för att uppfylla andra framgångskriterier eller inte). Se Uppfyllnadskrav 5: inte störande.


Kommentarer till denna riktlinje

Kommentarer (2)

  • Karin skriver:

    Kan automatisk höjning (till max) och sänkning av ljusstyrkan på skärmen för vissa menyval falla inom denna riktlinje?
    Det skulle alltså bara triggas vid användarens interaktion och inte blinka såvida inte användaren själv växlar snabbt fram och tillbaka.

    • Ilias Bennani skriver:

      Hej Karin.

      Det spelar ingen roll vad som triggar händelsen, det är just effekten av tre (eller fler) snabba blinkningar inom en sekund som kan trigga ett anfall av epilepsi.

      Det vore intressant om du ville utveckla dina tankar: I vilket scenario kan det vara till användarens fördel att tillfälligt höja och sedan sänka ljusstyrkan beroende på t.ex. menyval?


Om denna riktlinje

Den är relevant för DOS-lagen.

Status på vår webbplats


(Då uppdateras status i checklistorna.)

Om WCAG

WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) är den standard som bland annat webbdirektivet och DOS-lagen bygger på. Se sidan Följ standarder för tillgänglighet.

WCAG 2.1 saknar ännu svensk översättning, men för de formuleringar som är identiska i version 2.0 och 2.1 citeras den officiella översättningen av version 2.0. Utdraget kan dock innehålla fel. Den version som är mest giltig vid uttolkning är det engelskspråkiga originalet på W3C:s webbplats.

Där finns även de officiella förklaringarna och lösningsförslag till riktlinjen (på engelska).