Ange tydligt om viss information är inaktuell

Gör det tydligt för användarna om det finns innehåll på webbplatsen som inte längre är giltigt. Ett exempel är om ni i referenssyfte har kvar tidigare riktlinjer eller juridisk information, som har blivit ersatta av nyare material.


Rekommendationer för inaktuell informationLänk hit

  • Gör en hänvisning till mer aktuell information om det finns.
  • Använd inte enbart bild eller färg för att förmedla att informationen inaktuell. Det måste vara tydligt även i texten. Placera informationen tidigt i materialet och högt upp på sidan.
  • Säkerställ att er webbserver och ert publiceringsverktyg är korrekt konfigurerade så att de levererar rätt cache-instruktioner, för att minska risken att inaktuella versioner presenteras för användare. Se R54. Optimera webbplatsen för bästa prestanda.
  • Låt användarna själva välja om de vill få upp träffar även på inaktuellt material när de söker efter något på webbplatsen. Informera direkt i sökresultatet om någon träffpost är inaktuell.

Exempel på hur inaktuell information visasLänk hit

Skatteverket talar, på olika sätt, i sin Rättsliga vägledning att informationen ändrats, se bild ovan.

Bilden ovan visar hur Halmstad kommun signalerar om att en nyhet kan vara inaktuell genom att tydligt skriva ut det ovanför nyhetens rubrik.


MätbarhetLänk hit

Utvärdera med hjälp av användningstester om besökarna uppfattar vad som är inaktuell information och vad som inte är det.


TerminologiLänk hit

För föråldrad och inte längre giltig information används ibland ordet obsolet. På engelska förekommer ofta ordet ”expired” som motsvarar utgånget datum.Kommentarer (0)