Länka alla sidor till startsidan

Det går inte att förutse på vilken webbsida användarna börjar sina besök, eller när de behöver hjälp för att leta vidare. Se därför till att alla sidor på webbplatsen har länkar till sidor och funktioner som är viktiga för navigeringen.


Rekommendationer för länkar till viktiga sidorLänk hit

 • Se till att alla sidor har länkar till startsidan och andra sidor som är viktiga för orienteringen. Det kan vara webbkartan, ”Om webbplatsen”, sökfunktionen och information på andra språk.
 • Placera länkarna i sidhuvudet och/eller i sidfoten.
 • Länka webbplatsens eller organisationens logotyp till webbplatsen startsida. Om logotypen är en bild, ange i alt-texten att länken går till startsidan.

Exempel: Boverkets och Konsumentverkets gemensamma webbplats omboende.seLänk hit

Boverkets och Konsumentverkets gemensamma webbplats omboende.se ligger länken till webbplatsens startsida i sidhuvudet. De båda organisationernas logotyper ligger länkade till respektive organisation i sidfoten.

Logotyp Konsumentverket

På Konsumentverkets webbplats kan användaren gå till startsidan genom att antingen klicka på brödsmulorna som inleds med Start eller klicka på logotypen som är länkad till startsidan.


MätbarhetLänk hit

Testa genom att undersöka ett representativt urval av sidor på webbplatsen eller alla sidmallar. Se till att det går att navigera från var och en till webbplatsen startsida och till andra sidor som är viktiga för orienteringen.

Kommentarer till denna riktlinje

Kommentarer (2)

 • Sofia V skriver:

  Information är inaktuell. Rådet om att ”ange i alt-texten att länken går till startsidan” strider mot DIDDS information i den här artikeln: https://www.digg.se/om-oss/nyheter/2021/textalternativ-for-bilder–information-nar-inte-bilden-kan-visas
  ”Exempelmyndigheten – länk till startsidan”. Det uppläsande hjälpmedlet talar om att det är en länk och det är kutym att logotypen längst upp på webbplatsen länkar till webbplatsens startsida.”

  Dessutom är webbplatsen som länkas till i exemplet nedlagd.

  • Tommy Olsson skriver:

   Man ska inte skriva i alt-texten att det är en länk. Vissa tycker dock att det är bra att det framgår att länkmålet är webbplatsens startsida. Jag håller inte med, då jag anser att alt-texten ska förmedla samma information till hjälpmedel som till seende – det vill säga, i de allra flesta fall, namnet på myndigheten.


Om denna riktlinje

Status på vår webbplats


(Då uppdateras status i checklistorna.)