Gör register och databaser med publik information sökbara
Användarna har ofta stor nytta av att själva kunna söka i publika register och databaser. Överväg därför att göra sådana sökbara, men ta hänsyn till vilka risker och behov som finns.
Rekommendationer för sökbara registerLänk hit
- Överväg att göra register och databaser sökbara för allmänheten.
- Ta hänsyn till både behov och risker.
- Kommuner och landsting ska ha en särskild webbaserad anslagstavla.
Vilka register behöver vara sökbara?Länk hit
Det finns inga generella riktlinjer för vilken information ni bör göra sökbar. Det styrs av vilken information som är tillåten för er att lämna ut, vilka risker som finns och vilken nytta det kan ge. En risk kan till exempel vara missbruk som drabbar enskilda individer.
Kommuner och regioner ska ha en särskild webbaserad anslagstavlaLänk hit
Enligt 3 kap. 30 § Kommunallagen (1991:900) ska vissa protokoll och andra uppgifter hos kommuner, landsting och kommunalförbund publiceras på webben istället för på en fysisk anslagstavla som tidigare. Beslutet gäller från och med 1 januari 2018.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har publicerat en sammanfattning, och skriver bland annat så här i sitt cirkulär:
”Den webbaserade anslagstavlan ska placeras väl synlig och vara lätt att hitta. I propositionen rekommenderas att anslagstavlan läggs på webbplatsens startsida. Är det av någon anledning inte lämpligt bör startsidan under alla förhållanden innehålla en tydlig anvisning om hur anslagstavlan nås.”
I 3 kap. 30 § Kommunallagen (1991:900) finns detaljerade krav på den webbaserade anslagstavlan.
Exempel på sökbara register och databaserLänk hit
- Det statliga personadressregistret (SPAR) gör det möjligt för företag att mot betalning göra registerutdrag som bland annat används för direktreklam.
- Statistiska centralbyrån (SCB) ger allmänheten tillgång till sina databaser och verktyg som gör det möjligt för var och en att få fram specifika statistikuppgifter.
- Det är också fritt att söka i Arbetsförmedlingens databaser med platsannonser.
Kommentarer till denna riktlinje
Kommentarer (0)
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.