Skriv beskrivande rubriker och etiketter
Beskrivande rubriker, ledtexter och etiketter hjälper användarna att förstå en sidas innehåll och syfte. Rubriker och ledtexter behöver inte vara långa. Ofta kan ett enda ord vara tillräckligt för att beskriva innehållet.
Tydliga beskrivningar är bra för alla användare, men framför allt för personer som har lässvårigheter och försämrat korttidsminne eftersom det ger det en möjlighet att förutse vad varje del av webbplatsen innehåller. För personer som navigerar med tangentbordet och/eller använder skärmläsare ger det en möjlighet att hoppa till olika delar av innehållet.
Rekommendationer för att skriva tydliga rubrikerLänk hit
- Använd nyckelord ur texten.
- Skriv de viktigaste orden först.
- Använd aktivt språk, gärna verb.
- Gör inte rubrikerna längre än 5-10 ord.
MätbarhetLänk hit
Rubriker kräver manuell granskning och användningstester. Testa att läsa rubrikerna utanför sitt sammanhang och se om det går att förstå vad avsnitten handlar om.
Utdrag från WCAG-standardenLänk hit
Riktlinje 2.4: Navigerbart: Tillhandahåll sätt att hjälpa användarna att navigera, hitta innehåll och avgöra var de är.
2.4.6 Rubriker och ledtexter/etiketter: Rubriker och ledtexter/etiketter beskriver ämne eller syfte. (Nivå AA)
Relaterade riktlinjerLänk hit
Konkreta rekommendationer för utformning av etiketter/ledtexter i formulär finns i R55. Skapa tydliga och klickbara fältetiketter.
Se även R98. Skriv rubriker till tabeller och R105. Skapa rubriker med h-element, R135. Skriv beskrivande sidtitlar och R64. Anpassa språket till läsaren.
FördjupningLänk hit
- Webbredaktörens ABC
- Internetstiftelsen .SE: Att skriva för webben (PDF)
- Att skriva klarspråk
Kommentarer till denna riktlinje
Kommentarer (2)
[…] Riktlinje nr 61 Skriv tydliga och informativa rubriker http://appp.se/tg/struktur-rubriker/ […]
Finns det en riktlinje för att sidans rubrik och sidans namn i menyn ska överensstämma med varandra.?
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.