Se till att koden validerar
Olika användare använder olika verktyg (programversion, hjälpmedel, teknisk utrustning med mera).
Se därför till att er webbplats har sid- och stilmallar som har en god kodkvalitet och följer standarder. Det ökar chansen att alla användare kan komma åt informationen och tjänsterna på webbplatsen, oavsett vilka verktyg de använder.
Html och annan kod kan valideras automatiskt.
Rekommendationer för att säkerställa god kodkvalitetLänk hit
- Kontrollera att era mallar för funktioner, tjänster och stilmallar validerar i enlighet med er valda standard.
- Kräv att leverantören vid leverans bifogar valideringsprotokoll för samtliga mallar. Mallar som inte validerar bör inte godkännas för leverans, om inte leverantören har acceptabla argument för alla valideringsfel.
- Försök att automatisera en regelbunden kodvalidering, eller gör validering till en rutinåtgärd vid all förändring av webbplatsens kod. Det är lätt hänt att tidigare korrekt kod går sönder. Det kan till exempel hända när ni uppdaterar ett tilläggsprogram, när ni infogar en videospelare i ett blogginlägg eller när någon gör ett inlägg i ett kommentarssystem.
Vad betyder robusthet?Länk hit
En av de grundläggande principerna i tillgänglighetsstandarden WCAG är ”robust”, vilket innebär att skapa största möjliga kompatibilitet med nuvarande och framtida användarprogram och hjälpmedel. Att ha korrekt validerande HTML-kod är en nyckel till robusthet.
Tänk på att även om webbplatsen validerar korrekt kan den vara otillgänglig på grund av komplex layout, JavaScript och annat som inte stöds av användarens webbläsare, liksom av anledningar som inte har med kod och teknik att göra (till exempel ett språk som inte är begripligt för användarna).
En webbplats som validerar är inte automatiskt användbar och uppfyller inte automatiskt besökarnas förväntningar och behov. Men en tillgänglig webbplats är en förutsättning för att informationen på webbplatsen ska nå ut till så många användare som möjligt.
Utdrag från WCAG-standardenLänk hit
Riktlinje 4.1 Kompatibelt: Maximera kompatibiliteten med nuvarande och framtida användarprogram, inklusive hjälpmedel.
4.1.1 Parsing: Innehåll som skapats med kodspråk (markup language) har element med kompletta start- och sluttaggar. Elementen är nästlade enligt deras specifikationer. De innehåller inte dubbla attributangivelser och har unika ID:n – förutom då specifikationerna tillåter detta. (Nivå A)
Anmärkning: Start- och sluttaggar som saknar ett obligatoriskt tecken såsom ett avslutande ”större än”-tecken eller ett attributvärde med citattecken som inte matchar, är inte komplett.
ReferenserLänk hit
- Se även R80. Följ kodstandarder och R81. Utveckla webbplatsen enligt en standard snarare än för en webbläsare.
MätbarhetLänk hit
För att kontrollera kod, använd W3C:s valideringsverktyg för de standarder som finns.
TerminologiLänk hit
Validera (på engelska validate) betyder värdera, och används i webbsammanhang i betydelsen att man jämför innehåll mot en definition av vad som förväntas. Till exempel att granska html-kod för att se om den överensstämmer med specifikationen för vald html-version, eller att granska inmatad data i ett formulär för att se om det motsvarar förväntat format. Ofta kan validering göras automatiskt.
Kommentarer till denna riktlinje
Kommentarer (7)
Länken "Tips på gratis tilläggsprogram till webbläsaren för att kontrollera kodkvaliteten" funkar inte.
Webbsidan kan inte visas.
Tack, vi tog bort länken då eutveckling.se upphört.
Jättebra riktlinje.
Dock saknar jag aspekter kring säkerhet.
Ni nämner https och inloggning, utefter informationsklassning, det är bra.
Men säkerhet för sidan, t.ex. att den inte är känslig för OWASP top 10, etc.
Bör inte sådana aspekter vara med?
Hur kan jag granska denna riktlinje för en app som är byggd i Xamarin?
Hej Malin.
Det är svårt att svara på exakt vad som gäller för Xamarin. I stödet för olika programspråk brukar det finnas olika ”accessibility guidelines”. Du får höra med t.ex. communityt för Xamarin om några sådana gudelines finns.
Hur gör man med websidor som är skrivna i react eller Angular? W3c validator funkar bara för webbsidor som renderas från servern.
Hej Olivia.
WCAG-riktlinjen 4.1.1 handlar om att kontrollera saker som att ett element inte innehåller dubbla id-attribut, felaktigt nästlade taggar mm. Korts sagt så kontrolleras sådant som kan orsaka problem för användare med hjälpmedel.
När du använder javascriptramverk så kan du med fördel sätta attributet data- på de element du skapar. Dessa kommer då att ignoreras av validatorn.
Som kuriosa så kan jag också nämna att 4.1.1 med största sannolikhet kommer att försvinna i WCAG 2.2, men idag (december 2022) är inget ännu fastställt.
Skriv kommentar
Funktionen för att skriva kommentarer använder kakor. Läs mer om kakorna. Enbart förstapartskakor används. Vill du inte godkänna kakor så kan du ställa in din webbläsare att blockera dem. Funktionen går ändå att använda men den kommer då att ställa vissa frågor om och om igen, och kan inte förhandsvisa dina kommentarer.
För att kunna erbjuda denna funktion behöver vi lagra de uppgifter som du själv skriver in (namn, e-post, eventuell webbadress och själva kommentaren) samt IP-nummer. Den rättsliga grunden är samtycke och informationen ligger kvar så länge DIGG bedömer att den tillför förståelse för riktlinjen, eller tills du begär att den raderas. Läs mer om DIGGs behandling av personuppgifter.