Fråga 1 av 19

Zooma

Alla användare zoomar då och då

De flesta användare har behov att förstora texten, inte minst personer med nedsatt syn, motoriska funktionsnedsättningar eller läs- och skrivsvårigheter. Men även ljusförhållanden och skärmens upplösning kan påverka vilken grad av förstoring varje enskild person behöver. Många användare är vana vid att zooma in/ut på pekskärmar genom att knipa och dra isär fingrarna. Därför är det viktigt att erbjuda den möjligheten även på enheter med små skärmar och surfplattor.

Se även Riktlinje nr 91 Skapa en flexibel layout.

Så här kontrollerar du att zoomning fungerar

Om du vill kontrollera om zoomning fungerar på er webbplats kan du göra på lite olika sätt beroende på webbläsare, t ex Ctrl och scroll på musen eller Ctrl och +/-.
Men glöm inte att även testa i en vanlig smartphone. Då går du in på webbplatsen med en Android, iOS eller Windows och testar att zooma texten på en vanlig artikelsida genom att knipa med fingrarna över texten så ser du snabbt om det fungerar.

Se även Riktlinje nr 91 Skapa en flexibel layout.

Går det att zooma gränssnittet utan att text hamnar bakom andra objekt och utan att information eller funktionalitet går förlorad?Fortsätt testet senare