Webb för alla – möt användarna

Följande film finns i syntolkad version.
Hela texten från filmen

Bygg en webb för alla. Cirka en av fem personer har en funktionsnedsättning. Ännu fler har det periodvis i livet. Här berättar olika användare vad en #webbföralla är, och hur du kan göra din sajt mer tillgänglig för dem.

Din webbplats behöver fungera för oss

Användare surfar med olika förutsättningar. Här får du några exempel. Vissa av beskrivningarna är fiktiva, men alla baseras på verkliga situationer, personer och deras förutsättningar

Paulina använder skärmläsare

Paulina är synskadad från födseln och använder nätet för att söka jobb, läsa e-post och leta noter och musik. Hon har skärmläsare, punktskriftsdisplay och OCR-program som komplement till webbläsaren. Hon använder ofta sin mobiltelefon både för att ringa och sms:a men håller också koll på kalendern och lyssnar på ljudböcker. Mobilens GPS-funktion hjälper henne dessutom att ta långa promenader ensam.

Gör din webbplats mer tillgänglig för Paulina

Elin behöver sin mobil

Elin är 18 år och går sista året på gymnasiet. Hon ägnar fritiden åt bland annat fotboll, familj och vänner. Mobilen har hon med överallt. Hon använder den som klocka och för att ta reda på busstider, bestämma träff och så vidare. Ytan på mobilen är ganska liten, och ibland går det inte att zooma. Det kan vara svårt att träffa rätt knapp, eller att se skillnad mellan t.ex. bokstaven l med siffran 1. Då kan det bli helt fel.

Elin

Möt Elin i en ca 2 minuter lång film!

Gör din webbplats mer tillgänglig för Elin

Hans är teckenspråkig

Hans bor i Oslo och tycker om att umgås med familj och vänner. Han är döv, och tycker det är smidigt att kommunicera med personer som inte kan teckenspråk via sms och Skype. Webben ställer oftast inte till med några problem för honom men han önskar att alla filmer var som Disneys. Där får han en visuell indikation varje gång något ljud hörs som har betydelse för filmen.

Gör din webbplats mer tillgänglig för Hans

Ninni är inte datorvan

Ninni är pensionerad lärare. Hon är inte särskilt datorvan, men betalar räkningar på nätet och har även provat på e-handel och e-post. Ninni känner sig ibland rädd att "allting ska försvinna" om hon till exempel trycker på fel knapp.

Ninni

Möt Ninni i en c:a 2 minuter lång film!

Gör din webbplats mer tillgänglig för Ninni

Peter navigerar med tangentbordet

Peter använder webben till exempel för att följa sitt favoritlag i fotboll, och för att informera sig om sin sjukdom. Han har multipel skleros (MS) sedan många år. Sjukdomen har gjort att hans muskelstyrka sviktar, och ganska ofta råkar han ut för ofrivilliga handrörelser. Därför använder Peter helst tangentbordet istället för pekdon som t.ex. mus. Men det fungerar inte på alla sajter.

Gör din webbplats mer tillgänglig för Peter

Carlos vill ha överblick

Carlos har högskoleexamen i tillämpad informatik. Efter en bilolycka lider han av en enklare form av afasi. Han kan uttrycka sig i tal och skrift, men det tar längre tid och ibland har han svårt att formulera sig som han vill. Carlos tycker att många webbplatser är svårnavigerade och plottriga och att varje sida innehåller för mycket information för att han snabbt ska få överblick och förstå allt.

Gör din webbplats mer tillgänglig för Carlos

Robert använder förstoring

Robert jobbar som massör, är 25 år och bor i Stockholm. Han använder datorn i jobbet för att kolla bokningskalendrar, fakturor med mera, och hemma använder han sociala medier. På grund av en sjukdom ser Robert endast stor text, motsvarande översta raden på optikerns syntavla. För att kunna använda datorn behöver Robert förstoringsprogram så att han kan zooma in eller t.ex. invertera färgerna.

Robert

Möt Robert i en 3 minuter lång film!

Gör din webbplats mer tillgänglig för Robert


Återanvänd detta materialLänk hit

Beskrivningarna av Peter, Paulina och Carlos är baserade på personas från EU-projektet AEGIS som är licensierade under Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0. Det innebär att du får återanvända våra bearbetningar enligt samma licens. På AEGIS sida hittar du även mer utförliga beskrivningar av personerna.

Beskrivningen av Hans kommer från det norska projektet Nettborger. Den är fri att återanvända.

Den tecknade filmen omfattas inte av CC-licens, men går bra att spela upp obegränsat fram till december 2016. Den finns även på Vimeo för att underlätta delning.

Beskrivningarna av Robert, Elin och Ninni baseras på de filmer som länkas till, och publiceras med tillstånd från Användningsforum. Filmerna får spridas enligt licensen CC-BY-ND.